Sundhed + forebyggelse

Hjælp, skal mit barn have briller?

16 oktober 2019
  • Hjælp, skal mit barn have briller?

Ligesom os voksne opfatter børn omkring 80 % af deres indtryk ved hjælp af synet. Et godt, skarpt syn er derfor utroligt vigtigt for børns udvikling. Hvad bør forældre vide, før de besøger øjenlægen eller optikeren for første gang? BEDRE SYN giver dig nogle tips til at finde den perfekte løsning til små brillebrugere.

Den første synsundersøgelse

Det kan lyde mærkeligt, men det er aldrig for tideligt at få undersøgt børns øjne. Det er ikke altid let at opdage, om et barn har nedsat syn. Generelt fornemmer forældre, at et barn har problemer med at gå, før end de fornemmer nogle synsproblemer. Babyer og små børn kan ikke fornemme deres svækkelse og give udtryk for den. Selv ældre børn har en begrænset evne til at skelne mellem skarpt og sløret. Normalt fornemmer forældre kun noget, hvis et barns synsskarphed er voldsomt nedsat med mere end 60 %. Dog, jo tidligere en synsnedsættelse korrigeres hos børn og spædbørn, desto bedre og mere vellykket vil korrektionen blive. Husk på, at samsyn kun kan udvikles helt, når billedet på nethinderne i begge øjne er lige skarpt. Babyer og små børn lærer at se ved hele tiden at øve sig, ligesom når de lærer at gå og tale. Det med at se finder blot sted tidligere, eftersom vores små begynder på deres synsoplevelse, når de åbner øjnene for første gang efter deres fødsel.

Derfor bør børn få foretaget deres første øjenprøve inden for de første ti dage i deres liv. Det er mere vellykket at korrigere synsproblemer tidligt, når øjet endnu ikke er helt formfuldendt, end senere hen. Og der er mere endnu: Visse synsnedsættelser, som ikke kan korrigeres senere, kan minimeres eller endda helt undgås, hvis de opdages og behandles tidligt.

Især har for tidligt fødte babyer tit synsnedsættelser på grund af den kortere tid til at udvikle sig i moderens livmoder. Altså bør synsskarpheden testes, mens babyen stadig ligger i kuvøsen. Til at udføre undersøgelsen på babyer og små børn bruges der en objektiv procedure, som kaldes skiaskopimåling af synsskarphed. Lægen kommer en dråbe atropinderivat i barnets øje. Dette udvider pupillen og umuliggør akkomodation (akkomodation er øjets evne til at tilpasse sig for at få genestande på forskellig afstand til at fremstå skarpt på nethinden). Dette gør det muligt for lægen at lokalisere enhver potentiel synsnedsættelse. Briller eller endda kontaktlinser kan ordineres og tilpasses til for tidligt fødte babyer, babyer og små børn. Specielle brillestel og brilleglas kan nu fås til selv de mindste ansigter. Nogle er endda produceret skræddersyet af optikeren.

Selv efter dette bør forældre regelmæssigt få undersøgt deres børns syn – helst en gang om året. Det anbefales også samtidigt at holde øje med børns øjne og deres synsadfærd. Øjenlægen bør kontaktes, hvis der opstår ændringer såsom skelen, hyppig gnidning i øjnene, manglende øjenkontakt og hyppig blinken. Dette gælder også for skolebørn, der er nødt til at holde papiret for tæt på, når de læser og skriver, og som skriver forkert af fra tavlen.

Valg af en øjenlæge og optiker

Ligesom når der vælges børnelæge, bør øjenlæger og optikere vælges omhyggeligt, og der skal tages højde for, hvordan de behandler børn.

Vurdér altid, hvor børnevenlig lægen eller optikeren er, og hvor meget erfaring de har med børn. Der findes ikke noget værre, end hvis behandleren gør dit barn urolig eller bange. Briller bør aldrig "sælges" til børn som noget negativt eller en byrde. Understreg i stedet, at briller er en fantastisk ting! Briller kan være magiske: Pludselig kan du se meget små ting.

Ud over at kunne omgås børn på en venlig og afslappet måde, er specialistens ekspertise selvfølgelig en afgørende faktor. Vær sikker på, at de først og fremmest foretager en børnevenlig, men fuldstændig, indledende vurdering (medicinsk historik). På samme måde som for voksne bør optikeren tale specifikt med dig og dit barn om de situationer, hvor synsproblemerne normalt opstår, situationer, hvor barnet vil få mest brug for brillerne, om hvorvidt barnet er meget aktivt, dyrker meget sport, læser meget (herunder i sengen om aften i tusmørke)... Jo mere specifik du og dit barn er omkring disse ting, desto bedre vil det være, når synshjælpemidlet skal vælges og tilpasses.

Især bør optikeren være forberedt på at have tid og tålmodighed, når vedkommende rådgiver dig og dit barn. Lyt til, hvad barnet vil have, når der skal vælges brillestel. Undgå tvang – det er ideelt, hvis barnet accepterer brillerne og selv tager dem på.

Spørg vedrørende detaljerede oplysninger om optimeringer til brilleglas såsom en behandling for at gøre dem hårdere eller en antirefleksbehandling. Disse supplerende behandlinger behøver ikke koste meget ekstra, men de kan gøre brillerne mere holdbare og forlænge deres levetid samt få dit barn til at se på en behageligere måde.  Se efter robuste brilleglas og stel med stænger og næsebroer, som er sikre til børn.

Nogle optikere har særlige abonnementstilbud på briller til børn, som du kan drage fordel af: "Brillerne, som vokser med dig". Disse tilbud gør det muligt for dig at anskaffe nye briller til en fast pris, når dit barn vokser ud af de gamle. Drag fordel af tilbud på efterfølgende pleje og eftersyn af briller til børn. Det er meget nyttigt med en professionel rensning af brilleglas eller eftersyn af, om brillerne sidder rigtigt, plus enhver nødvendig korrektion, især for aktive børn, og det forlænger samtidigt brillernes levetid.

Små synslege for børn

  • Du kan lege denne leg med flere børn, men du skal mindst bruge tre. Bed børnene om at se meget nøjagtigt på hinanden og holde øje. Udvælg et barn efter fem minutter, og bed dem om at forlade lokalet. Dæk et andet barn med et tæppe eller klæde, så kun deres hoved er synligt. Få barnet, som er gået udenfor, til at komme ind igen, og bed dem om at beskrive tøjet under dæknet så præcist som muligt. Barnet får et point for hver rigtig beskrivelse. Du kan få børnene til at skifte tøj eller tage andet tilbehør på til de næste runder af legen.

  • Til denne leg skal du bruge et hjemmelavet teleskop. Det er bedst, hvis du laver det ud af to ruller toiletpapir. Næsebroen i midten kan laves af et stykke karton eller af en tom tændstikæske f.eks.

    Du skal bruge mindst to personer til denne leg. Læg flere genestande såsom legetøj, sko eller lignende sammen i en bunke midt i lokalet. Bed et af børnene om at holde "teleskopet" foran deres øjne og se på bunken med genstande. Barnet skal begynde at beskrive en af genstandene. Det første barn, som gætter rigtigt, hvilken genstand det er, vinder runden og tager en tur med teleskopet.

  • Du skal bruge 10 lange snore (f.eks. forskellige typer uldgarn eller gavebånd). Vær sikker på, at to snore har samme farve. Få først barnet til at hjælpe dig med at blande snorene godt. Få nu et af børnene til at tage de to snore med samme farve ud fra spaghettibunken.


Del denne artikel